Λυκόπουλα; Ωραία ιδέα !

ageli2Η ζωή στην Αγέλη είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι ....

Ένα παιχνίδι με κανόνες και αρχές, ένα παιχνίδι που παίζεται στην ύπαιθρο, στην πόλη και την κοινωνία, είναι ομαδικό και προσφέρει έντονες συγκινήσεις!

Κάθε μήνα τα λυκόπουλα πραγματοποιούν δραστηριότητες στο ύπαιθρο (περιπάτους, εκδρομές), στην πόλη (παιχνίδια πόλης, επισκέψεις σε μουσεία) αλλά και στην εστία μας.

Ας σημειώσουμε πως για τις δραστηριότητες αυτές υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος και λογική στην οποία εκπαιδεύονται τα ενήλικα στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Που βασίζεται αυτή η μέθοδος;
Όσα πράγματα ζει το παιδί μέσα στην αγέλη υλοποιούνται από εθελοντές ενήλικες αλλά στηρίζονται σε ένα τεκμηριωμένο σχέδιο που λαμβάνει υπόψη του: τα χαρακτηριστικά της ηλικίας παιδιών 7-11, τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και τις αξίες διαπαιδαγώγησης που χρησιμοποιούν οι πρόσκοποι για περισσότερα από 100 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η προσκοπική μέθοδος, πηγάζει από τις κλασικές αξίες της παιδαγωγικής ενώ καινοτομίες που εισήγαγε (δράση σε μικρές ομάδες, διαδραστικές δραστηριότητες κλπ), σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα και στην επίσημη εκπαίδευση.

Τι είναι όμως τα Λυκόπουλα;
ageli3Τα λυκόπουλα, είναι παιδιά ηλικίας 7 έως 11 χρονών και είναι τα μικρότερα μέλη της προσκοπικής κίνησης.
Μαζί με τους προσκόπους, τους ανιχνευτές, το προσκοπικό δίκτυο και την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης (ομάδα γονέων και φίλων που φροντίζουν να βοηθούν το έργο των Βαθμοφόρων) αποτελούν ένα Σύστημα Πρόσκοπων.
Τα λυκόπουλα χωρίζονται σε εξάδες και έχουν δανειστεί το όνομα τους από το γνωστό παραμύθι του Ρ. Κίπλινκ «Το Βιβλίο της Ζούγκλας».
Μέσα από τη ζωή της Αγέλης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάρουν ερεθίσματα ώστε να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις δεξιότητες, να βιώσουν δυνατές εμπειρίες στη φύση, να μάθουν στην προσφορά και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Επίσης μαθαίνουν να είναι κομμάτι του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτό.

Γιατί όμως Λυκόπουλα;
ageli4Το παιδί σήμερα από πολύ μικρή ηλικία βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο πεδίο, από τη μια πλευρά οι απαιτήσεις του σχολείου και από την άλλη ένας μεγάλος όγκος εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Είναι σημαντικό όμως μέσα σε αυτούς τους εντατικούς ρυθμούς το κάθε παιδί να ζήσει ξέγνοιαστα, να ξεφύγει από τους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού ή του φροντιστηρίου αλλά και από την ψυχαγωγία του υπολογιστή και των τηλεπαιχνιδιών.
Η επαφή με την φύση, η παρέα, το ομαδικό παιχνίδι είναι ζωτικές ανάγκες.

Μέσα από ποιες δραστηριότητες πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους;
Η ζωή στην αγέλη είναι μια ευκαιρία διαρκούς αυτό–εκπαίδευσης, το παιδί μαθαίνει να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες είναι όμως και μια ευκαιρία για το παιδί να αντιμετωπίσει ολιστικά τις δεξιότητες του.
Κάθε λυκόπουλο έρχεται σε επαφή με δεκάδες θέματα και γνώσεις από όλους τους τομείς της ζωής ενώ αν κάτι το ενδιαφέρει έχει την εύκαιρα να το μελετήσει και να το μοιραστεί με τα υπόλοιπα λυκόπουλα και να επιβραβευτεί για αυτό ....
Μέσα από αυτή την επαφή θα ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και θα μάθει πώς να τα προσεγγίζει.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ του ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ
(The Mission Statement of Scouting)
Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών που βασίζεται στην
Προσκοπική Υπόσχεση και στο Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται
ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

35ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο
Durban—Νότιος Αφρική

 

ageli01

Επικοινωνία

  • Email proskopoipyva@peda.gr
  • Τηλέφωνο +030 694 5233 054
  • Διεύθυνση Δ. Αλεξάτου (πρώην Σύμης) & Αλκής, 13451, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό
Top